doua cutii de enterol

Alege probioticul pe care nu uiți să-l iei. *

Previi sau tratezi, pe ENTEROL te bazezi.

Saccharomyces boulardii CNCM I-745 prezintă rezistenţă naturală la antibiotic şi poate să fie administrat în acelaşi timp cu acesta.
1. Neut C, Mahieux S, Dubreuil LJ. Antibiotic susceptibility of probiotic strains: Is it reasonable to combine probiotics with antibiotics? Med Mal Infect. 2017 Nov;47(7):477-483.
2. Adaptat după: Czerucka D. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 2007;26:767–778.

Diareea asociată antibioticului

Ştiaţi că?

  • Până la 35% dintre pacienți pot avea simptome de diaree în timpul ori după un tratament cu antibiotic, riscul de diaree depinzând în acest sens de tipul de antibiotic administrat.
  • Diareea provocată de antibiotice poate să apară încă de la începutul tratamentului cu antibiotice, dar și într-un interval de până la 8 săptămâni după întreruperea medicației.
  • Cea mai mare incidență, în cazul copiilor, o are administrarea de amoxicilină + acid clavulanic (prevalența medie este de 23%).

De ce se recomandă asocierea unui probiotic în tratamentul cu antibiotic?

Folosirea unui probiotic asociat tratamentului cu antibiotic reduce riscul de apariție a diareei. În același timp, medicamentele probiotice refac echilibrul florei intestinale afectat de administrarea antibioticelor.

Ghidul Organizaţiei Mondiale de Gastroenterololgie (2011), în baza evidenţelor clinice existente, recomandă Saccharomyces boulardii şi Lacobacillus rhamnossus GG pentru prevenţia diareei asociate tratamentului cu antibiotic la adulţi şi copii.

DIAREEA NEINFECȚIOASĂ

În anumite cazuri, mai rare, diareea este de natură neinfecțioasă. Aceste situații pot apărea ca urmare a tratamentelor prelungite cu antibiotic sau a unor afecțiuni care nu au legătură cu sistemul gastrointestinal. Diareea poate fi un simptom al unor boli neinfecțioase care se prelungesc pe durata mai multor săptămâni (alergii alimentare, intoleranță la lactoză etc.).



Referințe:

McFarland LV. Future Microbiol. 2008 Oct;3:563-78.
Turck et al - Revue Internationale de Pédiatrie 2001; 309:23-29.
World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Probiotics and prebiotics February 2017
http://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-english