Pentru a explica semnificația denumirii CNCM I-745®
trebuie să avem în vedere mai întâi că asemenea orcărui microorganism trebuie
să fie înregistrat pentru a susține o cerere de brevet de invenție și
a obține referințe pentru studiile clinice.
Tulpina Saccharomyces boulardii a fost depusă de către Biocodex în Franța, ca parte a Institutului Pasteur
(Colecția Națională de Cultură de Microorganisme) şi astfel i-a fost atribuită referință specifică CNCM I-745®.
Această referință CNCM este exclusiv pentru tulpina Biocodex și nu este accesibilă fără acordul
Biocodex subliniind unicitatea tulpinei Biocodex și evitând asimilarea cu alte tulpini de Saccharomyces boulardii.
Saccharomyces boulardii este o drojdie probiotică naturală, administrată pentru tratarea și prevenirea diareei. La nivelul tractului digestiv,
Saccharomyces boulardii are proprietăți similare cu cele ale florei intestinale normale, mulțumită culturilor active naturale din drojdie.
Tulpina tratează și previne cazurile de diaree prin:
- inhibarea efectelor patogene ale anumitor microorganisme;
- stimularea imunității tractului intestinal.
Fiind o drojdie naturală, Saccharomyces boulardii este rezistentă la acțiunea antibioticelor.
Din acest motiv, probioticele pe bază de drojdie pot fi administrate concomitent cu antibioticele, fără a necesita un timp de așteptare.
Probioticele sunt microorganisme “bune” care atunci când sunt administrate în cantităţi adecvate conferă un beneficiu gazdei.
De cele mai multe ori, probioticele sunt recomandate pentru a susține sistemele organismului gazdă (precum sistemul digestiv) şi pentru
recuperarea în urma unor afecţiuni, precum cele gastrointestinale, acţionând prin susținerea refacerii şi regenerării microbiotei.
Astăzi, avem două tipuri de microorganisme, bacterii sau drojdii, care pot sta la baza probioticelor. Acestea determinând proprietăţile
terapeutice sau de prevenţie ale probioticului (de exemplu drojdia este rezistentă la antibiotic şi în consecinţă se poate administra în acelaşi timp cu antibioticul).
Calitatea și eficiența unui probiotic diferă în funcție de tipul de microorganism din formula sa (bacterie sau drojdie),
de dovezile clinice și anii de experiență, de calitatea și controlul procesului de fabricație, de recomandările ghidurilor sau organizațiilor internaționale.